КалушІнфорМ - інформаційний каталог м. Калушa
Неділя, 28.04.2024, 17:57:21
Головна Мій профіль Реєстрація Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас, Гість
Додати на сайт
Пошук
Теми сайту
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Радіо Калуш 107.4
Фінансовий партнер
Ми теж тут

Онлайн всього: 4
Гостей: 4
Користувачів: 0
Перевести сторінку
Форма входу
ТОП - Новина
Розкажи всім
Погода в місті
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Реклама на сайті
Головна » 2011 » Серпень » 29 » У Калуській ЦРЛ почав діяти томограф, аналога якому немає в Україні
09:48:30
У Калуській ЦРЛ почав діяти томограф, аналога якому немає в Україні
У Калуській ЦРЛ почав діяти томограф, аналога якому немає в Україні


   Напередодні 20-ої річниці Незалежності України,  22 серпня, в Калуській центральній районній лікарні  на вул. Медичній,6 і в районній поліклініці  на вул. Каракая, 15 урочисто відкрили кабінети з  новітньою медичною апаратурою. Відтепер тут можна обстежитися на 128-зрізовому комп’ютерному томографі Somatom Detinition німецької фірми Simens, аналога якому немає в Україні, і також подрібнити камені  в нирках діаметром до двох сантиметрів.
   Томограф закуплено за кошти державного бюджету, його вартість — 21 млн. грн. Капітальний ремонт приміщення для його встановлення зроблено за кошти місцевого бюджету (190 тис. грн.). Як повідомив менеджер компанії Simens Микола Габалов, конфігурація даного апарата дозволяє робити діагностування в галузі кардіології, неврології, онкології, а також забезпечує хороший потік пацієнтів, їхній прийом можна проводити безперервно. За його словами, такого апарата в Україні сьогодні немає, він дуже простий у використанні, саме дослідження триває всього 2, 10 або 15 сек. (а підготовка пацієнта — до 15 хв.). Найголовніше в цьому томографі те, що закладені в ньому новітні технології зменшують рентгенівське опромінення пацієнта, захищають його від шкідливої дози. Обладнання нове, тільки впроваджується, тому буде актуальне мінімум одне-два десятиліття.
   Лікарі Наталія Грущак  і Вікторія Данилюк, які працюватимуть на ньому разом із рентген-лаборантом Мар’яною Хомою, вважають, що доступність досліджень, які неможливо було зробити на звичайному томографі, дасть змогу надавати кваліфіковану допомогу пацієнтам і виявляти значну кількість захворювань на ранніх стадіях. Під час навчання, яке якраз закінчилося напередодні урочистого відкриття, на томографі вже обстежили 27 пацієнтів, які лікуються у різних відділеннях стаціонару.
   Також у ЦРЛ почав діяти кабінет літотрипсії. Модульна система для екстракорполярної ударно-хвильової літотрипсії Compact Sigma  (Німеччина) закуплена теж за кошти державного бюджету (5 млн. 435 тис. грн.). Приміщення для її встановлення відремонтували за кошти міського бюджету (45 тис. грн.). На цій апаратурі вже проведено 9 літотрипсій (подрібнення каменів у нирках), у шести чоловік уже всі камені роздроблені. Як повідомив присутнім лікар Роман Гірчак, щоб роздробити камінець потрібно від 35 хвилин до години. Максимальний розмір каменю в нирці — до 2-ох см.
   Крім вищеназваної апаратури, за кошти держбюджету для ЦРЛ також закуплений магнітно-резонансний томограф «Achseva 1.5T». Його вартість 19 млн. 900 тис. грн. А в стоматологічній поліклініці встановлено ортопантомограф PLAMECA DPOLINE XS (Фінляндія), він обійшовся державному бюджету в 153 тис. грн. Капремонти в приміщеннях, де ця апаратура встановлена, як і в попередніх випадках, проводилися за рахунок місцевого бюджету (385 тис. грн. і 203 тис. грн. відповідно).
  Того дня також відкрили рентгенологічне відділення в районній поліклініці на вул. Каракая. У нього входять томографічний стаціонарний кабінет із цифровою обробкою зображення або рентгенографічний цифровий «Астеліт» (вартість 550 тис. грн., держбюджет) і комплекс рентгенівський діагностичний «Медикс» «Крас» Україна (2 млн. 300 тис. грн. з держбюджету). Капремонт рентгенологічного відділення проводили за кошти як міського, так і районного бюджетів.
   До речі, на прес-конференції з нагоди урочистого відкриття кабінетів з новітньою  медичною апаратурою наголошували, що обстежуватися можна буде тільки за направленням лікаря, для мешканців міста й району — безкоштовно.
   На урочисте відкриття прибули представники міської та обласної влади. Освятили нову медапаратуру священики православної й греко-католицької церков. Отець Григорій Мороз вручив головному лікарю ЦРЛ Івану Красійчуку іконку святого Миколая, щоб опікував лікарню і працю лікарів. Побувавши в ЦРЛ і побачивши роботу нової медичної апаратури, голова обласної ради Михайло Вишиванюк сказав: «Молодці!» Він також наголосив, що міський голова Ігор Насалик найбільше з усіх керівників області дбає про здоров’я жителів міста й району. Він впевнений, що нова апаратура служитиме не тільки Калущині, але й мешканцям області, а то й усієї України. І. Насалик у свою чергу висловив подяку Президентові й уряду, що в такий скрутний для країни час все-таки виділили для Калуша (за різними програмами) більше 95-ти мільйонів гривень, щоб забезпечити медицину Калуша новітньою апаратурою. Міський голова вірить у фаховість і можливості калуських медиків, а також у те, що Калуш стане центром медицини.

Категорія: Здоров'я | Переглядів: 2984 | Додав: Chempion | Теги: здоров'я | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]