КалушІнфорМ - інформаційний каталог м. Калушa
Вівторок, 30.04.2024, 01:29:01
Головна Мій профіль Реєстрація Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас, Гість
Додати на сайт
Пошук
Теми сайту
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Радіо Калуш 107.4
Фінансовий партнер
Ми теж тут

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Перевести сторінку
Форма входу
ТОП - Новина
Розкажи всім
Погода в місті
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Реклама на сайті
Головна » 2011 » Серпень » 16 » Святкуємо День Незалежності: Ігор Насалик запалить ватру?
22:41:42
Святкуємо День Незалежності: Ігор Насалик запалить ватру?
Святкуємо День Незалежності: Ігор Насалик запалить ватру?


   Великі міста почали оприлюднювати програми відзначення 20-ї річниці Незалежності України. Усі вони намагаються бути оригінальними і відсвяткувати з якнайширшим розмахом. Особливо здивувати планує і Калуш. Цього року вирішили "освіжити" навіть традиційні заходи. Із нагоди 20-річчя Незалежності у парку культури і відпочинку залунає танцювальна музика на всі смаки, а національного колориту додадуть, замінивши святковий салют на… ватру.
   Якщо минулого року міська влада заявляла: святкування відбудуться за стандартною програмою, то цьогоріч — навпаки. Організатори запевняють: зроблять усе для того, щоб святкування були веселими, цікавими, а, головне, — оригінальними. І, хоча кошторис святкувань — приблизно такий, як і минулого року, цьогорічні святкування є чудовою нагодою показати, що хороше свято не вимагає великих фінансів.
   Якщо минулорічний кошторис свята становив 44 тис. гривень, то цього року святкування обійдуться міському бюджетові приблизно у 50 тис. гривень. Сума — відносно невелика. Для порівняння: на святкування Дня міста у бюджеті цьогоріч було передбачено 300 тис. гривень, яких, як зазначали тоді організатори, вистачило не на всі заходи. Тоді допомогли спонсори. Щоправда, і тепер місто сподівається на залучення спонсорських коштів. Зокрема, великі надії покладає на ТОВ "Карпатнафтохім”, яке вже у вересні проводитиме у Калуші масштабні святкування з нагоди 20-річчя компанії "ЛУКОЙЛ”, і місто висловило готовність надати необхідну допомогу підприємству в організації свята.
   Загалом, влада запевняє, що готується до святкувань ще з минулого року. Так, розпорядженням міського голови "Про відзначення у місті 20-ї річниці Незалежності України та Дня Державного Прапора України” від 14 грудня минулого року було визначено основні заходи. Тож, наразі у стадії розробки — доповнення до розпорядження. Остаточного варіанту святкування поки що не затверджено, але навіть із попередніх напрацювань організаційного комітету зрозуміло: свято має бути цікавим.
 Перед ПК "Мінерал” — ласощі та мистецьке свято
   Концепція цьогорічних святкувань Дня Незалежності дещо нагадує масові гуляння у невеликих європейських містечках. Своїми силами святові планують надати максимум національного колориту і наблизити його безпосередньо до пересічного калушанина. Тому не варто дивуватися, якщо урочистості відбуватимуться навіть у подвір’ях.
   Цього року калушанам запропонували максимально долучитися до прибирання й оздоблення міста.
   Розпочати вирішили із дитячих майданчиків, найбільш доглянутий із яких заплановано обрати вже найближчим часом. Переможців чекають призи.
   — Наразі працівники УЖКГ та представники громади активно об’їжджають дитячі майданчики, зустрічаються із батьками і дітьми, інформують громаду про проведення конкурсу. Ми, насамперед, братимемо до уваги не тільки дитячі майданчики, які влада чи доброчинці колись встановили, а те, як люди вміють за ними доглядати, і як своїми силами вміють зробити свої двори ще більш доглянутими і затишними. Тому критеріями, за якими визначатимуть переможців, є чистота й естетичний вигляд. Це може бути хоча б мінімальний прояв креативу мешканців будинку, — каже заступник міського голови Оксана Табачук. — До речі, об’їжджаючи дитячі майданчики, ми виявили, що там — практично немає урн для сміття. Тому ми ініціюватимемо їхнє встановлення у дворах й у місцях масового відпочинку людей.
   Загалом, до 20-ї річниці Незалежності місто замайорить і жовто-синіми прапорами. Із області їх отримали 70. Частину зі стягів нестимуть учасники колони під час урочистої ходи до Каменя Незалежності, решта — прикрашатиме заклади освіти і культури. Якщо прапорів не вистачить, їх пошиють власними силами. Для цього вже передбачена можливість пошиття силами працівників ПК "Мінерал”.
   До Дня Незалежності заплановано відкрити пам’ятний знак українцям, депортованим із Польщі у 1944-1946 роках. Наразі робота над пам’ятником добігає до кінця. Профінансувати спорудження пам’ятника, окрім спонсорів, взялася і Калуська міська рада. Тож, поряд із пам’ятним знаком, розквітне сквер. Там заплановано встановити лавочки, а також облаштувати клумби та "альпійські” гірки. На відкриття запрошені гості з обласного центру, а також — делегації кількох громадських організацій із Польщі. Відразу по відкритті пам’ятника у сквері біля ПК "Мінерал” відбудеться мистецьке свято лемківської культури "Співочий гай”, яке зголосилися фінансувати польські громадські організації. Дійство нагадуватиме міні-фестиваль. Поряд із польськими народними мистецькими колективами, виступатимуть і калуські. А "родзинкою” свята мають стати столи, накриті просто біля ПК "Мінерал”. Головне — щоб святкуванню не зашкодила погода.
 У парку — танці на всі смаки
   Традиційні для святкування заходи цьогоріч обіцяють зробити максимально оригінальними і різноманітними. Адже — планують залучити до них якнайбільше молоді.
   Якщо урочисту сесію, яка попередньо запланована на 23 серпня, зробити оригінальною — складно, то урочисте віче "Живи у віках, незалежна Україно!” буде максимально орієнтоване на молодь. Причому, не тільки на ровесників Незалежності. Заплановано навіть сформувати велику колону із молодих людей для проведення урочистої ходи до Каменя Незалежності. Заплановано кожній молодій людині, яка братиме участь у ході, вручити пам’ятний знак. Можливо, — символічну стрічку. Загалом, молодь обіцяють привабити ще і максимальною кількістю і якістю колективів, які братимуть участь у концертній програмі. Адже бували такі святкування, коли всі пісні виконував один чи два колективи. Цьогоріч віче також має вразити різноманітністю. Щодо молоді, то і для неї передбачені у місті кілька концертних програм. Зокрема, святкова концертна програма за участю переможців та лауреатів міжнародних та всеукраїнських конкурсів "За синє небо і чисте колосся”, який має відбутися 23 серпня на площі Героїв.
   Завершаться святкування традиційно у міському парку культури і відпочинку ім. Івана Франка, однак, і вони мають задовільнити всі смаки калушан. Загалом, від головного — танцювального, напрямку, який мали нещодавні святкування Дня міста, організатори святкувань не відмовилися.
   — Традиційна дискотека має перетворитися у справжнє свято танцю. У всіх куточках парку лунатиме музика на всі смаки. Тут можна буде побачити і навіть станцювати народні танці, бальні танці. Охочі матимуть можливість потанцювати і під музику духового оркестру. Заплановано завершити святкування молодіжними танцями. Для цього ми використаємо майданчик перед сценою у парку. Однак, попередньо заплановано більше освітити цей майданчик. Паралельно функціонуватиме і виїзна торгівля, а також — різноманітні фольклорні заходи, — зазначає Оксана Табачук. — Цікавою є ще й ідея проведення замість святкового салюту ватри. Наразі у парку є всі можливості для організації такої ватри. Однак, ідея, як і вся програма заходів, має пройти остаточне затвердження, яке, як і основна організаційна робота, орієнтовно, розпочнуться вже наступного тижня.
   А вже з 28 серпня по 18 вересня у житлових масивах "Хотінь”, "Підгірки” та "Загір’я” відбудуться традиційні фестини. За словами заступника міського голови, цьогоріч на проведення фестин виділять дещо більше коштів з тим, щоб зробити ці заходи більш якісними.
   Для любителів швидкості обіцяють провести автопробіг. Нагадаємо, подібний автопробіг уже відбувся минулого року. Тоді по щойно відремонтованих дорогах гасали авто з національними, а також — партійними прапорами, серед яких переважали прапори Української партії.
   Спортивні заходи будуть орієнтовані на молоде покоління. До прикладу, проведуть спортивно-оздоровчий турнір на призи клубу "Шкіряний м’яч” для дітей за місцем проживання.
   А на день Державного Прапора 23 серпня активісти громадської організації "Молодий рух” планують підбити підсумки акції "Посміхнись!”, визначивши з-поміж кількох сотень світлин усміхнених калушан найщирішу посмішку.



Категорія: Соціум | Переглядів: 1751 | Додав: Chempion | Теги: Соціум | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]