КалушІнфорМ - інформаційний каталог м. Калушa
П`ятниця, 03.05.2024, 12:14:51
Головна Мій профіль Реєстрація Вихід RSS
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас, Гість
Додати на сайт
Пошук
Теми сайту
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Радіо Калуш 107.4
Фінансовий партнер
Ми теж тут

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Перевести сторінку
Форма входу
ТОП - Новина
Розкажи всім
Погода в місті
Свята та події
Календар свят і подій. Листівки, вітання та побажання
Реклама на сайті
Головна » 2011 » Липень » 12 » Плату за землю збільшено. Що далі?
19:39:40
Плату за землю збільшено. Що далі?
Плату за землю збільшено. Що далі?


   30 червня рішенням чотирнадцятої сесії Калуської міської ради було  затверджено новий порядок розрахунку орендної плати за земельні ділянки, який діятиме з 1 січня 2012 року. Отож, за використання земель для сільськогосподарського призначення ставка орендної плати залишилась без змін. Для підприємств, які за­ймаються виробничою діяльністю, коефіцієнт ставки орендної плати збільшено з 3,0 до 4,0; для торгових центрів, супермаркетів, магазинів, кафе, ресторанів, продовольчих і промислових ринків, платних автостоянок – з 3,0 до 5,0; для банків, фінансових та кредитних установ, офісів – з 3,0 до 6,0; для аптек, аптечних кіосків, тимчасових торгових об’єктів (кіоски, павільйони) – з 5,0 до 6,0; для АЗС – з 3,0 до 10,0; для інших видів діяльності – з 3,0 до 4,0.
   Дане рішення – результат так званих «громадських» слухань, які відбулися ще 22 лютого поточного року. Громадськими назвати їх, не покрививши душею, язик не повертається, оскільки від громади на них були присутні всього декілька осіб, усі решта представляли керівний апарат міської ради, її служби, відділи та управління. Зрозуміло, що й сподіватися на прийняття виваженого, обґрунтованого рішення з даного питання, яке б могло задовольнити всіх платників орендної плати за землю в м. Калуші, не було сенсу. Але аж такого шокового рішення «Про порядок розрахунку орендної плати за земельні ділянки в м. Калуші», яке й було затверджене на останній сесії Калуської міськради, відверто кажучи, багато хто просто не очікував. Думалося, що депутати все ж таки дбають про калушан. Проте...
   Аналізуючи розміри ставок орендної плати за землю на території України, можна зробити висновок, що для виробників та реалізаторів продукції в багатьох містах встановлюють мінімально дозволені законодавством ставки орендної плати за землю. Це робиться з метою підтримки вітчизняного виробника та сприяння йому в реалізації планів розвитку. Однак калуська влада, схоже, в цьому зовсім не зацікавлена.
   Цілком зрозуміло, що зростання орендної плати за землю неодмінно призведе до збільшення собівартості продукції. Це в свою чергу зупинить ріст заробітної плати, поставить на коліна малий та середній бізнес, а великі виробничі об’єкти приведе до грані банкрутства, оскільки зробить їхню продукцію неконкурентною за цінами. Про конфлікти між бізнесом та владою, які виллються новою хвилею безробіття, й говорити не хочеться. Врешті, зростання оренди землі неодмінно призведе до зростання послуг щоденного споживання, подорожчання товарів широкого вжитку та в підсумку відіб’ється на кожному жителеві Калуша і райо­ну як їх кінцевому споживачеві, який змушений буде переплачувати за товари і послуги в 3-4 рази або купувати неякісну імпортовану продукцію.
   Свою думку стосовно підвищен­ня ставок річної орендної плати на землю висловив депутат Калуської міської ради третього та п’ятого скликань Володимир Козловський: –
   З 2012 року Калуш буде найдорожчим містом регіону, а калушани стануть найбіднішими його жителями. Я прекрасно розумію, що міський бюджет треба наповнювати, але це потрібно робити розумним методом. Під час кризи ні одна держава не піднімає податки. А навпаки розширює базу оподаткування (це й збільшення робочих місць, відкритість оподаткування) і навіть при зменшенні ставок надходження до бюджету зростають. Наприклад, стосовно землі. Ще будучи депутатом міськради п’ятого скликання, я говорив, що у нас близько сотні підприємств, які взагалі не платять за землю, оскільки просто не оформлюють договори оренди. І так роками. Збитки становлять мільйони гривень.
 На сьогодні влада задеклару­вала безкоштовне лікування в Калуській ЦРЛ, на що з бюджету потрібно 17 млн. гривень. Де взяти такі кошти? За рахунок малого та середнього бізнесу. І перший крок – це підвищення ставок орендної плати за землю. Зрозуміло, що бізнес не може бути неприбутковим. Якщо він стає збитковим, то або в майбутньому має закритися, або на плечі калушан ляжуть додаткові витрати.
 Наші чиновники просто не бажають працювати. Їм простіше підняти орендну плату. А наповнити бюджет можна і без цього. В першу чергу потрібно провести інвентаризацію земель, і тих, хто за землю не платить роками, примусити платити. Друге. ­Допомагати у створенні нових робочих місць – це також додаткові надходження до бюджету. Фактично цього наша місцева влада не робить уже впродовж декількох років. Для неї краще збільшити місцеві податки і збори, що вплине на сумлінних платників, оскільки вони просто не витримають додаткового навантаження і будуть змушені закрити свою діяльність. А це призведе до скорочення робочих місць. Цю політику в свій час назвали «азаровщиною», так що привітаємо «азаровщину місцевого розливу» в Калуші. На сьогодні ми маємо беззубу, безхребетну міську раду. Голова сказав – депутати проголосували, зовсім не думаючи про наслідки для простих калушан. (Теперішня міська рада працює за старим партійним принципом: «Партия сказала: «Надо», комсомол ответил: «Есть!» – Авт.) Калуш оголошено зоною екологічного лиха, ціна на землю фактично повинна знизитися, а відповідно й орендна плата за неї. А у нас все навпаки. Я думаю, що після 1 січня люди замисляться і висловлять недовіру цій міській раді, – переконаний Володимир Козловський.


Категорія: Новини Калуша | Переглядів: 1052 | Додав: Chempion | Теги: новини | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]